SELECT ISSUE

Revista Practica Farmaceutica, Vol. 7, Nr. 4 (24), 2014
ISSN 2066-5563  |  e-ISSN 2069-6671
ISSN-L 2066-5563
DOI: 10.37897/RJPhP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

ICMJE- Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

Siguranta utilizarii paracetamolului în sarcina si la copiii mici

, , and

REZUMAT

Deşi cu un profil de siguranţă bun atunci când este utilizat în doze terapeutice corecte, paracetamolul, un medicament analgezic-anti piretic şi slab antinflamator, frecvent prescris în practica curentă la adulţi, dar şi la populaţia pediatrică, precum şi în sarcină, poate conduce la hepatotoxicitate în cazul utilizării neadecvate sau a supradozajului. Supradozajul paracetamolului se poate observa la orice vârstă, inclusiv la copii cu vârsta mai mică de 1 an, când, în mod tipic, aparţinătorii le administrează incorect medicaţie care conţine paracetamol; acest tip de intoxicaţie accidentală poate apărea şi la copiii mici cu acces nesupravegheat la medicamente. O altă categorie, la care poate să apară supradozajul medicamentului, de această dată intenţionat, sunt persoanele vârstnice. Simptomatologia clinică, cu evidenţierea toxicităţii de organ, apare uneori întârziat, la aproximativ 24-48 de ore după ingestia acută, ca urmare a mecanismului de metabolizare şi a căii de excreţie a paracetamolului. Ca atare, diagnosticul toxicităţii potenţiale a paracetamolului se bazează pe anamneza ingestiei şi confirmarea printr-un nivel sanguin potenţial toxic.

Posibila asociere cauzală între consumul de paracetamol pe perioada sarcinii şi astmul survenit ulterior la aceşti copii, sau administrarea la nou-născuţi a fost revizuită în anul 2011 ca urmare a unor studii noi efectuate pe termen îndelungat. Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA), prin intermediul fostului Grup de Lucru pentru Farmacovigilenţă, a revizuit siguranţa paracetamolului şi a concluzionat că nu sunt date suficiente pentru a stabili relaţia de cauzalitate sus amintită şi nu a considerat a fi necesară nicio reglementare referitoare la acest aspect, din pricina datelor insuficiente. Evaluarea efectelor expunerii în sarcină la paracetamol a fost reluată ulterior în 2014 de către Comitetul de Evaluare a Riscului pentru Farmacovigilenţă (PRAC) al EMA, investigându-se potenţialele efecte negative asupra dezvoltării copilului (cum ar fi dezvoltarea motorie), în particular când paracetamolul este utilizat pe termen mai lung de câteva zile. Pentru evitarea supradozării neintenţionate la nou-născuţi se recomandă precizarea volumului destinat administrării în mililitri (ml), respectarea atât a recomandărilor de dozare în funcţie de greutate, cât şi luarea în considerare a factorilor individuali de risc ai pacientului în ceea ce priveşte hepatotoxicitatea, inclusiv insuficienţa hepatocelulară, alcoolismul cronic, malnutriţia cronică (rezerve reduse de glutation hepatic) şi deshidratarea.

Cuvinte cheie: paracetamol, toxicitate, sarcină, copil mic

Full text | PDF

Leave a Reply