SELECT ISSUE

Revista Practica Farmaceutica, Vol. 7, Nr. 4 (24), 2014
ISSN 2066-5563  |  e-ISSN 2069-6671
ISSN-L 2066-5563
DOI: 10.37897/RJPhP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar
ResearchGate
ROAD, the Directory of Open Access scholarly Resources

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJPhP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE - Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

Siguranta utilizarii paracetamolului în sarcina si la copiii mici

, , and

REZUMAT

Deşi cu un profil de siguranţă bun atunci când este utilizat în doze terapeutice corecte, paracetamolul, un medicament analgezic-anti piretic şi slab antinflamator, frecvent prescris în practica curentă la adulţi, dar şi la populaţia pediatrică, precum şi în sarcină, poate conduce la hepatotoxicitate în cazul utilizării neadecvate sau a supradozajului. Supradozajul paracetamolului se poate observa la orice vârstă, inclusiv la copii cu vârsta mai mică de 1 an, când, în mod tipic, aparţinătorii le administrează incorect medicaţie care conţine paracetamol; acest tip de intoxicaţie accidentală poate apărea şi la copiii mici cu acces nesupravegheat la medicamente. O altă categorie, la care poate să apară supradozajul medicamentului, de această dată intenţionat, sunt persoanele vârstnice. Simptomatologia clinică, cu evidenţierea toxicităţii de organ, apare uneori întârziat, la aproximativ 24-48 de ore după ingestia acută, ca urmare a mecanismului de metabolizare şi a căii de excreţie a paracetamolului. Ca atare, diagnosticul toxicităţii potenţiale a paracetamolului se bazează pe anamneza ingestiei şi confirmarea printr-un nivel sanguin potenţial toxic.

Posibila asociere cauzală între consumul de paracetamol pe perioada sarcinii şi astmul survenit ulterior la aceşti copii, sau administrarea la nou-născuţi a fost revizuită în anul 2011 ca urmare a unor studii noi efectuate pe termen îndelungat. Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA), prin intermediul fostului Grup de Lucru pentru Farmacovigilenţă, a revizuit siguranţa paracetamolului şi a concluzionat că nu sunt date suficiente pentru a stabili relaţia de cauzalitate sus amintită şi nu a considerat a fi necesară nicio reglementare referitoare la acest aspect, din pricina datelor insuficiente. Evaluarea efectelor expunerii în sarcină la paracetamol a fost reluată ulterior în 2014 de către Comitetul de Evaluare a Riscului pentru Farmacovigilenţă (PRAC) al EMA, investigându-se potenţialele efecte negative asupra dezvoltării copilului (cum ar fi dezvoltarea motorie), în particular când paracetamolul este utilizat pe termen mai lung de câteva zile. Pentru evitarea supradozării neintenţionate la nou-născuţi se recomandă precizarea volumului destinat administrării în mililitri (ml), respectarea atât a recomandărilor de dozare în funcţie de greutate, cât şi luarea în considerare a factorilor individuali de risc ai pacientului în ceea ce priveşte hepatotoxicitatea, inclusiv insuficienţa hepatocelulară, alcoolismul cronic, malnutriţia cronică (rezerve reduse de glutation hepatic) şi deshidratarea.

Cuvinte cheie: paracetamol, toxicitate, sarcină, copil mic

Full text | PDF

Leave a Reply