SELECT ISSUE

Revista Practica Farmaceutica, Vol. 8, Nr. 1 (25), 2015
ISSN 2066-5563  |  e-ISSN 2069-6671
ISSN-L 2066-5563
DOI: 10.37897/RJPhP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJPhP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE - Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

Plasturi transdermici – sisteme de cedare alternative în medicatia unor arii terapeutice de interes

and

REZUMAT

Introducere. Plasturii transdermici au o importantă contribuţie în practica medicală prin faptul că reprezintă o alternativă a modului de administrare a unor medicamente pe alte căi decât cele obișnuite (orală, intravenoasă, intramusculară). Un sistem transdermic de cedare a medicamentului (TDD) sau plasture transdermic este definit ca un sistem de preparat farmaceutic flexibil multi - stratificat, de mărime variabilă, care conţine una sau mai multe substanţe medicamentoase care urmează să fie aplicate pe pielea intactă pentru absorbţie sistemică. Acesta este în mod normal formulat cu adezivi sensibili la presiune, care asigură aderenţa preparatului pe piele.

Obiective. Absorbţia controlată, nivelul plasmatic uniform, biodisponibilitatea mărită, efectele secundare reduse, administrarea nedureroasă sunt doar câteva din calităţile prezentate de aceste sisteme.

Rezultate. Avantajul eliberării controlate a medicamentelor este contrabalansat de faptul că pielea este o barieră foarte eficientă care limitează pătrunderea moleculelor în organism. Studii continue au ca scop descoperirea şi perfecţionarea sistemelor de cedare a substanţelor active şi de străpungere a barierei cutanate prin diferite metode de evaluare a formei farmaceutice transdermice, care sunt, de asemenea, examinate. În prezent sunt disponibile produse pentru diverse arii terapeutice pentru care au fost studiate şi alese matrici specifice.

Concluzii. Lucrarea își propune să prezinte avantajele, dezavantajele, tipurile de sisteme de cedare transdermică (tip matrice, tip rezervor sau microrezervor, membrană, un singur strat de medicament-în-adeziv sau multi strat de medicament-în-adeziv) şi componentele acestora, legătura dintre proprietăţile substanţelor active şi alegerea modului de cedare la nivelul pielii, respectiv prepararea diferitelor tipuri de plasturi transdermici. Progresul știinţific și tehnologic care permite perturbarea ţintită a stratului cornos, protejând în același timp ţesuturile profunde, a adus acest domeniu la un nou nivel de capabilităţi care poziţionează plasturii transdermici printre medicamentele cu un impact tot mai răspândit în medicină.

Cuvinte cheie: plasture transdermic, matrice, medicamente, polimeri, membrane

Full text | PDF

Leave a Reply