SELECT ISSUE

Revista Practica Farmaceutica, Vol. 8, Nr. 1 (25), 2015
ISSN 2066-5563  |  e-ISSN 2069-6671
ISSN-L 2066-5563
DOI: 10.37897/RJPhP

Indexată BDI  |  IDB Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

Plagiatul – in actualitate

Tema plagiatului este tot mai mult discutata in ultima vreme. Aparitia unor programe performante de cautare si identificare a similitudinilor intre texte [...]

PREMIU NAȚIONAL AUTORI

RJPhP și Colegiul Farmaciștilor oferă anual Premiul Național pentru Știință și Cercetare - pentru autorii celor mai bune articole științifice publicate [...]

Committe on Publication Ethics

A forum for responsible and ethical research publishing – Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors.

Molecule noi în hematologie incluse în Programul National

, , and

REZUMAT

Epoca modernă a tratamentului chimioterapic pentru afecţiunile maligne a început după observaţia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial că expunerea la iperită a dus la hipoplazia măduvei osoase şi a ganglionilor limfatici. Utilizarea clinică a azotiperitei (clormetina) a fost iniţiată de Gilman, la Yale, în anii ‘40, pentru tratamentul limfomului. Tot în anii ‘40, la Harvard, Farber a indus pentru prima dată remisiunea leucemiei la copil, utilizând aminopterina, un antagonist al folatului. În 1955, chimioterapia a fost utilizată pentru prima dată în tratamentul unei tumori solide – carcinomul trofoblastic de sarcină. Dezvoltarea ulterioară a regimurilor cu mai multe medicamente asociate pentru copii cu leucemie acută sau boala Hodgkin în anii ‘60 a demonstrat posibilitatea vindecării prin chimioterapie a unui procent important de pacienţi cu anumite afecţiuni chimioresponsive.

În prezent, se încearcă terapii cât mai ţintite în lupta împotriva cancerului, permiţând creşterea duratei de supravieţuire fără boală şi antrenând un procent tot mai ridicat de vindecări.

Pe lângă medicamentele chimioterapice deja cunoscute şi larg utilizate (anticorpi monoclonali), au intrat recent în lista Programului Naţional de Hemato-Oncologie, molecule noi, cu valoare terapeutică ridicată.

Prezentarea face o scurtă trecere în revistă a moleculelor nou aprobate în Programul Naţional de Hematologie – de la anticorpi monoclonali (Ofatumumab), la agenţi demetilanţi (Decitabina) şi agonişti ai receptorilor de trombopoietină (Romiplostim).

Cuvinte cheie: molecule noi, anticorpi monoclonali, Program Naţional Hemato-Oncologie

Full text | PDF

Leave a Reply