SELECT ISSUE

Revista Practica Farmaceutica, Vol. 8, Nr. 1 (25), 2015
ISSN 2066-5563  |  e-ISSN 2069-6671
ISSN-L 2066-5563
DOI: 10.37897/RJPhP

Indexed

DOI - Crossref
Similarity Check by iThenticate, worldwide No 1 professional plagiarism checking system
DOAJ
Ebsco Host - Medline
Google Academic
Semantic Scholar

HIGHLIGHTS

National Awards “Science and Research”

NEW! RJPhP has announced the annually National Award for "Science and Research" for the best scientific articles published throughout the year in the official journal.

ICMJE - Recommendations

Read the Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly work in Medical Journals.

Promoting Global Health

The published medical research literature is a global public good. Medical journal editors have a social responsibility to promote global health by publishing, whenever possible, research that furthers health worldwide.

Molecule noi în hematologie incluse în Programul National

, , and

REZUMAT

Epoca modernă a tratamentului chimioterapic pentru afecţiunile maligne a început după observaţia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial că expunerea la iperită a dus la hipoplazia măduvei osoase şi a ganglionilor limfatici. Utilizarea clinică a azotiperitei (clormetina) a fost iniţiată de Gilman, la Yale, în anii ‘40, pentru tratamentul limfomului. Tot în anii ‘40, la Harvard, Farber a indus pentru prima dată remisiunea leucemiei la copil, utilizând aminopterina, un antagonist al folatului. În 1955, chimioterapia a fost utilizată pentru prima dată în tratamentul unei tumori solide – carcinomul trofoblastic de sarcină. Dezvoltarea ulterioară a regimurilor cu mai multe medicamente asociate pentru copii cu leucemie acută sau boala Hodgkin în anii ‘60 a demonstrat posibilitatea vindecării prin chimioterapie a unui procent important de pacienţi cu anumite afecţiuni chimioresponsive.

În prezent, se încearcă terapii cât mai ţintite în lupta împotriva cancerului, permiţând creşterea duratei de supravieţuire fără boală şi antrenând un procent tot mai ridicat de vindecări.

Pe lângă medicamentele chimioterapice deja cunoscute şi larg utilizate (anticorpi monoclonali), au intrat recent în lista Programului Naţional de Hemato-Oncologie, molecule noi, cu valoare terapeutică ridicată.

Prezentarea face o scurtă trecere în revistă a moleculelor nou aprobate în Programul Naţional de Hematologie – de la anticorpi monoclonali (Ofatumumab), la agenţi demetilanţi (Decitabina) şi agonişti ai receptorilor de trombopoietină (Romiplostim).

Cuvinte cheie: molecule noi, anticorpi monoclonali, Program Naţional Hemato-Oncologie

Full text | PDF

Leave a Reply